Ervaar Oeroeg in beeld en geluid

start informatie pers


 

Als extra aanvulling op de Nederland Leest-campagne kunnen bibliotheken de unieke Nederland Leest-tafel inzetten, met foto’s en films rond het boek Oeroeg en de schrijfster Hella S. Haasse. De tafel biedt een voorproefje van de wijze waarop bibliotheken in de toekomst beeld- en geluidsmateriaal tot leven kunnen brengen.

In het kader van de actie Nederland Leest stelt de Vereniging Openbare Bibliotheken een applicatie beschikbaar rond het boek Oeroeg van Hella Haasse.Surface tafel Het gaat om een Multitouch Surface ™ tafel van Microsoft: een combinatie van een computer en een tafel.

Het tafelblad fungeert als een interactief touchscreen dat door meerdere mensen tegelijk kan worden bediend door aanraking.

De tafel is daarmee een prachtig en laagdrempelig medium om multimediale informatie en digitale collecties aan het publiek te bieden.


Surface applicatie Speciaal voor Nederland Leest heeft de VOB, vanuit het project Beelden voor de Toekomst, een Surface tafel gevuld met foto's, filmfragmenten en documentatie over Hella S. Haasse en het boek Oeroeg.

Deze digitale bronnen komen onder andere uit de collecties van het Filmmuseum, Beeld en Geluid en het Nationaal Archief. De toepassing wordt ontwikkeld door Onwijs. De toepassing op de tafel zal tijdens de campagne in een aantal bibliotheken te zien zijn.

 

Beelden voor de Toekomst Op dit moment wordt er vanuit het project Beelden voor de Toekomst hard gewerkt aan het toegankelijk maken van de foto- en filmbronnen uit de collecties van het Filmmuseum, het Nationaal Archief en Beeld en Geluid (het voormalige omroepmuseum). Materialen die de bibliotheken, als partner in dit project graag voor hun publiek willen gaan ontsluiten.


De VOB richt zich in 2010 op het ontwikkelen van een landelijk digitaal distributiekanaal voor audiovisuele collecties. Daarnaast worden er ook verschillende presentatievormen voor deze bronnen ontwikkeld, die branchebreed kunnen worden ingezet en waarvan deze surface-toepassing een voorproef is.


In onderstaand filmpje is een korte impressie te zien van de eerste demo-versie.

This text is replaced by the Flash movie.

 

Educatieve verwerking voor 4 HAVO/VWO


start informatie pers